Практически Курс по Пейзажна Фотография
с Владо Донков
 30-ти януари - 24-ти март 2017

Към момента всички места за курса са запълнени. Ако желаете да ви уведомим за следващи курсове, моля изпратете ни контактите си чрез формата в края на страницата.

Това е колкото курс, толкова и реакция към зачестилото организиране на обучения по Фотография, лишени от личен подход, свеж поглед и достатъчно опит в преподаваните теми. Курсът е практически ориентиран и се състои от три снимачни пътешествия в страната и пет вечерни семинара в София. По време на практиките ще снимаме в ниските части на планините до късно след залез слънце, фокусирайки се над техниката на снимане и композиция. След вечеря, за тези, които още могат да си държат очите отворени, ще има сесии по нощна Фотография, а сутрин ще снимаме по изгрев. Теорeтичните занимания ще се провеждат под формата на презентации, дискусии и критика на кадри в зала в центъра на София.

По време на курса ще обърнем специално внимание на композицията, индивидуалния стил, работата със светлина и градиентни филтри, и методите за развитие на един фотограф. Често ще обсъждаме въпроси, които повечето автори избягват да си задават от неудобство.

Програма:

30-ти януари (19-21 ч.)  - Семинар I: Смисъл и ценности в пейзажната фотография. Стилове.

1-ви февруари (19-21 ч.)  - Семинар II: Композиция и светлина

4-ти & 5-ти февруари - Двудневна практика на терен

8-ми февруари (19-21 ч.) - Семинар III: Екипировка, мерки за сигурност и използвана техника

3-ти, 4-ти & 5-ти март - Тридневна практика на терен

15-ти март (19-21 ч.) - Семинар IV: Селекция на кадри; базова обработка и създаване на портфолио от пейзажна серия

18-ти и 19-ти март - Двудневна практика на терен

Семинар V: Обстойна критика на кадрите от курса  - групата ще бъде разделена на две половини с цел да имаме повече време за фотографиите на всеки участник, като датите за вечерните критики ще бъдат уговорени с участниците /в периода 20-24 март/. 

* В случай на силни бури или други непридвидими събития програмата може да бъде променена.


За Владимир Донков:

“Владо е работил като фотограф и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ, а негови кадри и статии са отпечатани в издания като Hasselblad Bulletin, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и много други. През 2014 г. негов кадър бе избран за корицата на списание Outdoor Photography.

Сред организациите, канили Владо като лектор и обучител, са Кралското Географско Дружество в Лондон, Edinburgh Photographic Society, британският вестник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDxBG и многобройни фотографски клубове из Европа. Завършил е магистратура по фотография в Бирмингамския  университет /Великобритания/ и е преподавал академично в Малта, но методите му на обучение нямат нищо общо с академичните.

Към момента той води фотографски експедиции в Арктика, Патагония и Хималаите за компанията си Vertical Shot Expeditions и менажира международен екип от фотографи и водачи. По някаква странна причина дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Полярна Норвегия, Огнена Земя, Лапландия, Гренландия...”

Фотографски експедиции, водени от Владо и екипа му: www.verticalshotexpeditions.com

Размер на групата:  6 до 10 участници (разделени в две групи по време на семинара за обсъждане на заснетите кадри)

Такса за участие в курса:  500 лева /таксата се превежда по банков път във фирмена сметка след записване/

Допълнителни разходи: транспорт до локациите за снимане ( събираме се в 3-4 лични автомобила, като делим разходите за гориво), храна и нощувки в  къща за гости (15-30 лева на нощувка) по време на практиките.

Физическа форма и екипировка: Курсът се провежда през зимата и, въпреки че няма да предприемаме дълги преходи, трябва да сте подготвени да носите фотографската си раница и топли напитки и дрехи по неравен терен за два-три часа. От участниците се изисква да имат топли зимни дрехи и добри обувки - преди всяка практика ще обсъждаме необходимото облекло.

Място на провеждане: Практиките ще се водят в ниските части на Стара Планина, Родопите и Пирин, с настаняване в къщи за гости. Ще се движим с лични автомобили и ще предприемаме кратки преходи до локациите за снимане.

Вечерните семинари ще се провеждат в зала в центъра на София, като наш домакин ще бъде уютното арт-коуъркинг пространство SOHO на ул. Искър 4 /зад ЦУМ/.


Към момента всички места за курса са запълнени. Ако желаете да ви уведомим за следващи курсове, моля изпратете ни контактите си чрез формата: